Gaz Kromatografisi-Kütle Spektrometresi (GC-MS) | KMÜ BİLTEM - KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi

Gaz Kromatografisi-Kütle Spektrometresi (GC-MS) | KMÜ BİLTEM - KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi

KMÜ BİLTEM | Karamanoğlu Mehmebey Üniversitesi Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi
KMÜ BİLTEM | Karamanoğlu Mehmebey Üniversitesi Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi
KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ
Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar
Uygulama ve Araştırma Merkezi

Gaz Kromatografisi-Kütle Spektrometresi (GC-MS)

Agilent Technologies 7890A GC – 5975C VL MSD

Genel Bilgiler

Gaz kromatografisi/kütle spektrometresi, iki güçlü analitik tekniğin kombinasyonudur. Gaz kromatografisi, karışımdaki bileşenleri ayırır. Kütle spektrometresi, her bir bileşenin yapısal olarak tanımlanmasında yardımcı olur.  Çok düşük miktarlardaki örneklerin tanımlanması, güçlü yapısal analiz, hızlı analiz süresi gibi önemli avantajları bulunmaktadır.

Teknik Özellikler

Kolon: HP-5MS 30 m, 0.25 mm, 0.25µm
Dedektörler: MS, FID

Yapılabilecek Analizler

Petrol, petrol türevi ve petrokimya analizleri, uçucu veya yarı uçucu maddeler, gıda örneklerinde aroma tespiti, yağ örnekleri, kozmetik ürün analizleri vb. çok çeşitli alanlarda tespit etme ve miktar belirleme amacıyla kullanılır.

Numune Kabul Kriterleri

1.    Analiz taleplerinde Başvuru Formu ve ilgili Analiz İstek Formu eksiksiz doldurulmalı ve imzalanmalıdır. Numune sahibi bu formlarda bulunan analiz hizmet sözleşmesi ve numune kabul kriterlerini dikkatle okumak ve burada belirtilen şartlara uymakla yükümlüdür. 
2.    Numunenin BİLTEM’e kabulüne kadar geçen süre zarfında analiz şartlarına uygun şekilde numune alma, taşıma, ambalajlama ve muhafaza etme müşterinin sorumluluğundadır. Bu sebeplerden dolayı analiz sonuçlarında oluşacak olumsuzluklardan BİLTEM sorumlu tutulamaz. Numunelerin BİLTEM’e getirilmesine kadar geçen sürede muhafazasının sorumluluğu analiz talep eden kişi/kuruma aittir. 
3.    Numunelerin konulduğu ambalaj kesinlikle yırtık, delik, çatlak veya kırık olmamalı ve ağzı tam kapalı olmalıdır. Ambalajı yırtılmış, paketi ezilerek deforme olmuş, kokuşma, küflenme gibi özelliği kaybetmiş numuneler analiz için kabul edilmez.
4.    Sonuçlar etiket numaraları üzerinden rapor edilir. Analiz talep formunda Numune adının belirtilmesi zorunlu değildir. Ancak içeriğinin belirtilmesi zorunludur. Numunenizin saklanması, insan sağlığı ve ya güvenlik açısından varsa riskleri açıklama kısmında belirtilmelidir. 
5.    Yapılacak analiz süresi örneklerin kabul edildiği tarihinden itibaren en fazla 15 iş günüdür. İş yoğunluğuna göre analiz süresi uzayabilir. Cihaz arızası, iş yoğunluğu vb. sebeplerle herhangi bir gecikme olması durumunda bilgilendirme yapılacaktır.
6.    Her türlü posta/kargo masrafı analiz talep eden kişi/kuruma aittir.
7.    Numune kabul kriterlerine uygun olmayan numunelerin başvurusu BİLTEM tarafından kabul edilmez.
8.    Müşteri tarafından iadesi talep edilen numuneler (şahit numune hariç) analiz raporu ile birlikte iade edilir. Bu numuneler on beş gün içinde teslim alınmadığı takdirde imha edilir. Analiz işlemleri tamamlandıktan sonra, müşteri tarafından aksi belirtilmediği sürece saklanması mümkün olan numuneler uygun süre ve şartlarda saklanır, bu süre sonunda imha edilir.
9.    Numuneler, hava almayacak şekilde orijinal ambalajında, bez torbada, kâğıt ambalajda veya cam kavanozda ağzı sıkıca kapatılmış olarak kabul edilir.
10.    Numune ambalajı steril olmalıdır. Numunelerin getirildiği ambalajda yırtık, delik, kırık, çatlak vb. hasar olmamalıdır.
11.    Numuneler gözle görülebilir küf içermemelidir.
12.    Numunelerin özelliği bozulmadan en kısa sürede laboratuvara ulaştırılması gerekmektedir.
13.    Numune istenilen analizler ve tekrarı için yeterli miktarda olmalıdır.
14.    Numuneler, müşteri tarafından laboratuvarımıza elden teslim, ya da kargo ile gönderilebilir.
15.    Numune miktarı paralel çalışmaların her biri için ayrı orijinal ambalaj olacak şekilde sağlanmalıdır.
16.    Zehirli ve sağlığa zararlı olabilecek örnekler analiz talep formlarında belirtilmelidir.
17.    Analizi yapılacak örnekler, dışarıdan ve/veya bulunduğu kaptan bulaşı riski, akma, dökülme ve kırılma tehlikesi olmayan kaplarda getirilmeli veya gönderilmelidir. Bu gibi uygun olmayan kaplarda gönderilen örnekler, analiz sonuçları etkileneceği için analizleri yapılmayacaktır. 
18.    Numuneler tercihen propilen tüplerde ve ışıktan etkilenme durumuna göre amber renkli ya da cam şişelerde örnekler teslim edilmelidir. 
19.    Analize hazır sıvı numune miktarı en az 1 mL olmalıdır. Ancak yapılacak/istenen enjeksiyon ve paralel sayısı göz önünde bulundurularak bu miktar arttırılabilir. 
20.    Numunelere uygulanan analiz öncesi işlemler (filtrasyon, seyreltme vb.) belirtilmelidir. Numune bu işlemlerden kaynaklanan ve kolona zarar verebilecek safsızlıklardan arındırılmış olmalıdır.
21.    Tampon kullanılarak ekstrakte edilen numuneler analize getirilmeden önce mutlaka 0,22 µm veya 0,45 µm’lik şırınga filtrelerden geçirilmiş olmalıdır.
22.    Her bir numune grubu için, numune replikası bulunmalıdır. Tespiti istenen madde miktarı arttıkça numune miktarı da arttırılmalıdır.
23.    Analiz için gönderilecek numuneler ekstraksiyon vb. herhangi bir ön işleme gerek duyulmayacak şekilde analize hazır durumda olmalıdır. 
24.    Analiz metodu araştırmacı tarafından oluşturulmalıdır. Gerekli durumlarda ilgili laboratuar sorumlusu ile irtibata geçilmelidir.
25.    Analiz için gönderilecek numuneler ekstraksiyon vb. herhangi bir ön işleme gerek duyulmayacak şekilde analize hazır durumda olmalıdır. Numuneler, GC-MS kolonu ve cihaza zarar verebilecek safsızlıklar içermemeli ve sıvı numunelerde çözünmemiş partiküller bulunmamalıdır. Analizi talep edilen örnekler 0,45µm veya 0,22µm’lik filtrelerden geçirilerek teslim edilmelidir.
26.    GC/MS kantitatif analizleri için gerekli olan standartlar analizi talep eden tarafından verilmelidir.
27.    Analizi yapılacak örneklerde ön işlemlerin gerekli olması halinde analiz talep formlarında mutlaka belirtilmelidir. Yapılacak ön işlemler için ek ücret alınır.
28.    Kalitatif analizler için kütüphane taraması ilk 10 pikten sonra ücrete tabidir.
29.    Kütüphane eşleştirmelerinde en yüksek ilk 5 pikin sonucu verilir.
30.    Yapılacak analiz süresi örneklerin kabul edildiği tarihinden itibaren en fazla 15 iş günüdür. İş yoğunluğuna göre analiz süresi uzayabilir. Cihaz arızası, iş yoğunluğu vb. sebeplerle herhangi bir gecikme olması durumunda bilgilendirme yapılacaktır.
31.    Analiz metodu araştırmacı tarafından oluşturulmalıdır. Gerekli durumlarda ilgili laboratuar sorumlusu ile irtibata geçilmelidir.
 

Paylaş
Facebook'da Paylaş
Twitter'da Paylaş