X-ışını kırınım difraktometresi (XRD) | KMÜ BİLTEM - KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi

X-ışını kırınım difraktometresi (XRD) | KMÜ BİLTEM - KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi

KMÜ BİLTEM | Karamanoğlu Mehmebey Üniversitesi Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi
KMÜ BİLTEM | Karamanoğlu Mehmebey Üniversitesi Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi
KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ
Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar
Uygulama ve Araştırma Merkezi

X-ışını kırınım difraktometresi (XRD)

Bruker D8 Advanced

Genel Bilgiler

X-ışını difraktometresinin çalışma prensibi kristaldeki örgü parametreleri ile aynı mertebede dalgaboyuna sahip X-ışını dalgalarının kristal ile kırınıma uğraması olayına dayanır. X-ışını jeneratöründe bakır hedeften yayılan karakteristik Xışınlarından genellikle Kα1 kullanılır. Dalgaboyu 1,5406 oA dur. Sistemde Z-ışını tüpünü takiben uygulamaya yönelik olarak farklılaşan X-ışını optiği kullanılır. Bu optik monokromatörler ve slitlerden oluşur. Kırınıma uğrayan X-ışını demetini algılayan tarafta ise bir sayıcı dedektör bulunur. Ayrıca çeşitli zayıflatıcılarda (aluminyum, bakır) detektör tarafında konumlandırılabilir. Ölçülecek numune ise gonyometre üzerindeki tutucu tabla üzerindedir. Örnekten kırınıma uğrayarak saçılan X-ışınları dedektörü ile algılanır. Bu bir tür foto-çoğaltıcıdır.

Teknik Özellikler

Bakır X-ışını kaynağı, 1,5406 oAdalgaboylu x-ışını
0-90 derece arası ölçüm.

Yapılabilecek Analizler

Toz ve katı (bulk) numuneler,
Film numuneler (en az 300 nm kalınlığa sahip)

Numune Kabul Kriterleri

1.    Numunelerin BİLTEM’e getirilmesine kadar geçen sürede muhafazasının sorumluluğu analiz talep eden kişi/kuruma aittir. 
2.    Numunelerin özel muhafaza şartları varsa Analiz İstek Formu’nda ilgili bölümde belirtilmelidir. 
3.    Çevreye ciddi anlamda zarar veren Radyoaktivite oranı yüksek numunelere analiz yapılmamaktadır. 
4.    Analiz için gönderilecek numunelerin yüzeyi düz ve boyutları en fazla 20x20x30 mm, toz numuneler ince öğütülmüş, yeterli miktarda olmayan numuneler için ise sıkıştırılmış biçimiyle en az 2 mm alanasahip miktarda olmalıdır. 
5.    Katı veya levha şeklindeki numuneler en az 15x10 mm boyutlarında hazırlanmalı ve 20 mm’den daha kalın olmamalıdır. 
6.    Toz numuneler kilitli numune poşetleri, plastik tüpler (ependorf)/cam şişeler, ışığa hassas ise koyu renkli ambalajlarda ağzı kapalı olarak teslim edilmelidir. Yüzeyi zarar görmemesi gereken numuneler ise zarar görmeyecek şekilde uygun kap ya da kutularda laboratuvara teslim edilmelidir. 
7.    Bozulma özelliği olan numuneler gerekli korumalar sağlanmış ve uyarın yazılmış olması gerekmektedir. 
8.  Numunenin ölçüm süresi,  analiz talep eden kişi/kurumun belirttiği “tarama hızı” ve “tarama aralığı” değerlerine anlaşılır bir biçimde yazılmalıdır.
10.    XRD başvurularında BİLTEM Numune Kabul Kriterleri okunup, XRD Analiz İstek Formu doldurulup imzalanarak numune/numuneler ile birlikte BİLTEM’e elden ya da kargo yoluyla müracaat edilecektir. 
11.    Numune sonuçları CD/DVD ile veya e-posta yoluyla verilir. 
12.    İletişim biltem@kmu.edu.tr adresi üzerinden yapılacaktır. 
 

Paylaş
Facebook'da Paylaş
Twitter'da Paylaş