Akış sitometrisi, genel olarak akan bir sıvının içerisindeki hücrelerin veya biyolojik partiküllerin fiziksel ya da kimyasal karakterlerinin ölçülmesi için kullanılmaktadır. Flowsitometrinin temel yaklaşımı; hücrelerin boyut, şekil, DNA ve RNA içeriği, sitoplazmikgranüleritesi açısında değerlendirilmesidir. Bu amaçla hedeflenen yapı ya da hücre önce flüoresan madde ile işaretli bir antikor veya özel bir boya (nükleik asitlere özel propidiumiodide) kullanılarak işaretlenir. Bazı durumda ise klorofil gibi maddeler kendileri flüoresan özelliğe sahiptir.
Sistem bir mavi ve kırmızı lazer, iki ışık saçılım detektörü ve FITC, PE, PerCP ve APC'nin tespiti için optimize edilmiş optik filtrelere sahip dört floresan detektörü ile donatılmıştır. Kompakt bir optik tasarım, sabit hizalama ve önceden optimize edilmiş dedektör ayarları, sistemin kullanımını kolaylaştırır.
Yapılan analizler (cihaz ile yapılabilecek bütün analizler)
• Apoptoz tespiti
• Hücre içi kalsiyumanalizi
• Hücresel yanıtların kinetik analizindeki uygulamaları
• İmmünfenotipleme
• Hücre döngüsünün incelenmesi
• Hücre canlılık analizi
“Tam olarak çözülüyor mu, ışık geçirip geçirmediği, floresan özellik taşıyor mu, çözündüğü solüsyonun özellikleri neler, metal içeriyor mu, numune çözücüsü içinde çökelti, agregat oluşturuyor mu?” gibi numunenin özellikleri belirtilmelidir. Boyasız kontrol grubunun da çalışmaya dahil edilmesi gerekir. Analizi yapılacak numune süspanse (önerilen: sulu çözelti) halde olmalı ve ilgili boya ile etiketlenmesi gereklidir.Zehirli ve sağlığa zararlı numuneler mutlaka belirtilmelidir.