Atomik Absorpsiyon Spektroskopisi (AAS), elementel analizlerde eser miktardaki metallerin (ppm ve ppb düzeyde) niceleyici analiz için kullanılan önemli bir araçtır. Örnekteki aranan elementler, o elemente has dalga boyundaki ışığı soğurması yardımıyla bulunmaktadır. Katot lambada aranan elementin dalga boyu genelde elementin kendisinin uyarılması ile elde edildiği için, örnekteki miktarlar için kesin sonuçlar verebilmektedir. Atomik absorpsiyon spektroskopisinde metallerin çoğu ile az sayıda ametal analiz edilir. Analiz edilecek örnekte bulunan tayin edilecek elementlerin gözlenebilme sınırlarına göre Spektrometredeki atomlaştırıcı; Alev, Grafit Fırın veya Hidrür oluşturma ünitelerinden biri kullanılmaktadır
Alev :
Gözlenebilme sınırlarının ppm düzeyinde olduğu örneklerde alev ile çalışılmaktadır. En yaygın kullanılan hava-asetilen alevinin yanı sıra, zor atomlaştırılan Si, Al, Ti gibi elementler için daha düşük gözlemlenebilme sınırlarına da ulaşılabilen Azotoksit – Asetilen (N2O-C2H2) alevi kullanılmaktadır.
Grafit Fırın :
Tayini yapılacak analit için gerekli gözlemlenebilme sınırları ppb düzeyinde ise GRAFIT FIRIN kullanılmaktadır. Kurutma, kül etme ve atomlaştırma temeline dayanır.
Hidrür Teknikleri :
As, Se gibi elementlerin gözlenebilme sınırları alevde sadece ppm düzeyindedir. As, Se, Sb, Hg ve Sn elementler asidik çözeltide NaBH4 ile hidrür oluşturmaktadırlar. Özel bir düzenek ile alev (veya elektrik ile) ısıtılan kuvars tüpe inert gaz ile yollanan analit hidrürleri ile tayin yapılmaktadır.
Yapılan Analizler
Gıda ve çevre numunelerinde makro ve mikro element analizi
1. Analiz taleplerinde Başvuru Formu ve ilgili Analiz İstek Formu eksiksiz doldurulmalı ve imzalanmalıdır. Numune sahibi bu formlarda bulunan analiz hizmet sözleşmesi ve numune kabul Analiz taleplerinde Başvuru Formu ve ilgili Analiz İstek Formu eksiksiz doldurulmalı kriterlerini dikkatle okumak ve burada belirtilen şartlara uymakla yükümlüdür.
2. Numunenin BİLTEM’e kabulüne kadar geçen süre zarfında analiz şartlarına uygun şekilde numune alma, taşıma, ambalajlama ve muhafaza etme müşterinin sorumluluğundadır. Bu sebeplerden dolayı analiz sonuçlarında oluşacak olumsuzluklardan BİLTEM sorumlu tutulamaz. Numunelerin BİLTEM’e getirilmesine kadar geçen sürede muhafazasının sorumluluğu analiz talep eden kişi/kuruma aittir.
3. Numunelerin konulduğu ambalaj kesinlikle yırtık, delik, çatlak veya kırık olmamalı ve ağzı tam kapalı olmalıdır. Ambalajı yırtılmış, paketi ezilerek deforme olmuş, kokuşma, küflenme gibi özelliği kaybetmiş numuneler analiz için kabul edilmez.
4. Sonuçlar etiket numaraları üzerinden rapor edilir. Analiz talep formunda Numune adının belirtilmesi zorunlu değildir. Ancak içeriğinin belirtilmesi zorunludur. Numunenizin saklanması, insan sağlığı ve ya güvenlik açısından varsa riskleri açıklama kısmında belirtilmelidir.
5. Yapılacak analiz süresi örneklerin kabul edildiği tarihinden itibaren en fazla 15 iş günüdür. İş yoğunluğuna göre analiz süresi uzayabilir. Cihaz arızası, iş yoğunluğu vb. sebeplerle herhangi bir gecikme olması durumunda bilgilendirme yapılacaktır.
6. Her türlü posta/kargo masrafı analiz talep eden kişi/kuruma aittir.
7. Numune kabul kriterlerine uygun olmayan numunelerin başvurusu BİLTEM tarafından kabul edilmez.
8. Müşteri tarafından iadesi talep edilen numuneler (şahit numune hariç) analiz raporu ile birlikte iade edilir. Bu numuneler on beş gün içinde teslim alınmadığı takdirde imha edilir. Analiz işlemleri tamamlandıktan sonra, müşteri tarafından aksi belirtilmediği sürece saklanması mümkün olan numuneler uygun süre ve şartlarda saklanır, bu süre sonunda imha edilir.
9. Numuneler, hava almayacak şekilde orijinal ambalajında, bez torbada, kâğıt ambalajda veya cam kavanozda ağzı sıkıca kapatılmış olarak kabul edilir.
10. Numune ambalajı steril olmalıdır. Numunelerin getirildiği ambalajda yırtık, delik, kırık, çatlak vb. hasar olmamalıdır.
11. Numuneler gözle görülebilir küf içermemelidir.
12. Numunelerin özelliği bozulmadan en kısa sürede laboratuvara ulaştırılması gerekmektedir.
13. Numune istenilen analizler ve tekrarı için yeterli miktarda olmalıdır.
14. Numuneler, müşteri tarafından laboratuvarımıza elden teslim, ya da kargo ile gönderilebilir.
15. Numune miktarı paralel çalışmaların her biri için ayrı orijinal ambalaj olacak şekilde sağlanmalıdır.
KİMYASAL ANALİZLER İÇİN:
16. Su numuneleri en az 50 mL olmalı ve temizlenmiş plastik (PE veya PTFE) veya cam (mümkünse borosilikat) şişelerde asıl numuneyi temsil eder şekilde teslim edilmelidir. Şişelerin numune konmadan önce, numuneyle birkaç kez çalkalanması önerilir. Numune kaplarının ağzı sıkıca kapatılmalı ve hava boşluğu bırakılmamalıdır.
17. Su numunelerinde çözünmüş haldeki elementlerin tayini yapılacaksa, numuneler membran filtreden (gözenek boyutu 0,45 μm) süzülmeli ve pH<2 olacak şekilde suprapur nitrik asit eklenmelidir. Eğer su numunesi içerisindeki partiküllerin analizi yapılacaksa numune süzülerek bu partiküller membran filtreye toplanmalı veya toplam element analizi yapılacaksa numune süzme işleminden geçirilmeden pH<2 olacak şekilde suprapur nitrik asit eklenmelidir.
18. Su numunelerinin analizi, ek bir işlem talep edilmediği takdirde laboratuvarımıza teslim edildiği haliyle yapılır. Numunenin özelliğinin bozulmaması ve doğru sonuçlar alınabilmesi için belirtilen işlemlerin dikkate alınması önerilir. Bu işlemler, su numunesi alındıktan sonra, laboratuvarımızda belirli bir ücret karşılığında yapılmaktadır.